19.06.2015

CinEast

CinEast Luxembourg je festival srednje in vzhodnoevropskega filma in bo letos (2015) izveden že osmič.

Letos bo festival od 8. do 25. oktobra 2015.

Od 2012 se na njem predstavljajo tudi slovenski filmi. Doslej se je predstavilo okoli 20 filmov med celovečerci, kratkimi, dokumentarnimi in animiranimi. CinEast je povabil 5 gostov iz Slovenije, vsako leto pa ga spremlja tudi slovenski večer.

Dosedanje predstave in gosti:

  • 2012 – gost Jan Cvitkovič in retrospektiva filmov Janove produkcijske hiše Staragara (Archeo, Silent Sonata / Circus Fantasticus, Na sončni strani Alp, Sto psov)
  • 2013 – gost Metod Pevec, projekcija njegovega filma Vaje v objemu na otvoritvenem večeru festivala (v kontekstu mini retrospektive tudi Pevčeva Estrellita), izjemen obisk občinstva
  • 2014 – gost Sonja Prosenc s filmom Drevo, posebna pozornost Razrednemu sovražniku Roka Bička (finalist LUX Prize)

Leta 2014 je bilo izvedeno premierno CinEastovo (!) sodelovanje z Mudamom, kjer so kot del posebnega programa “Ulay v Mudamu” predvajali film Damjana Kozoleta Projekt rak. Projekciji je sledil pogovor z umetnikom Ulayem (protagonist filma), katerega je vodil scenarist filma in vodilni slovenski kurator Tevž Logar.

Projekt je do 2014 organizirala in vodila Monika Osvald, od 2014 pa skupaj z Marino Seliškar, ki je 2015 prevzela vodstvo. Spremljevalni dogodki so organizirani s pomočjo Slovenskega filmskega sklada, slovenske ambasade v Bruslju in številnih prostovoljcev v Luksemburgu. O CinEastu redno poročajo tudi slovenski mediji.

Več o CinEastu je na voljo na spodnjih povezavah: