Slolux dogodki

Pomagajte nam izobraževati mlade v Gambiji: Projekt Ishatou Memorial Nursery School

Date/Time
Date(s) - 16/10/2023 - 13/11/2023
00:00

0

Categories


Objavljamo projekt zbiranja sredstev za brezplačno osnovno šolo v Gambiji, v katerega se na prošnjo Slovenca Zdravka aktivno vključuje tudi Emil Kos! Donacije se zbirajo do 14. oktobra!

Končno stanje donacij: 600,00 €

Denar bo v najkrajšem času poslan šoli. Najlepša hvala vsem, ki ste prispevali!

***

Spoštovane Slovenke, spoštovani Slovenci po vsem svetu!

Od ustanovitve društva Slolux leta 2015 smo organizirali številne dobrodelne akcije, s katerimi smo pomagali prenekaterim sodržavljanom v stiski v Sloveniji. Danes pa se obračamo k vam z zelo posebnim pozivom, ki prihaja iz Gambije.

Slovenec Zdravko Voglar že skoraj 20 let živi v mestu Tujereng v Gambiji in od leta 2018 finančno in strokovno pomaga zasebni osnovni šoli Ishatou Memorial Nursery School, ki jo je leta 2016 ustanovil njegov prijatelj, domačin Bunja Jabang. Ta šola otrokom v lokalni skupnosti ponuja brezplačno izobraževanje, vključno z malico, knjigami in uniformami, saj si starši kvalitetnega šolanja svojih otrok ne morejo privoščiti.

Vzgoja je edina investicija, ki se garantirano vedno vrne z obrestmi.

— Emil Kos

Ishatou Memorial Nursery School trenutno obsega tri predšolske razrede, ki jih v šolskem letu 2022/23 obiskovalo 78 učencev. Za nemoteno delovanje šole skrbi šest učiteljev, ravnatelj, koordinator, štiri kuharice/snažilke in čuvaj.

Vendar je projekt vzpostavitve razredov in vzdrževanja šole finančno izredno zahteven. Mesečni stroški za prehrano, plače, elektriko, internet in druge potrebščine znašajo približno 1.400 €. Ocena stroškov za ustanovitev dodatnega razreda s potrebnimi gradbenimi deli in opremo znaša 15.000 €.

Uprava šole si prizadeva najprej zagotoviti sredstva za vzdrževanje šole, nato pa vzpostaviti redne prilive, ki bodo omogočili stabilno in neprekinjeno izobraževanje mladih Gambijcev. Končni cilj pa je omogočiti odprtje preostalih razredov.

Takšen projekt zahteva celovit pristop in zbiranje sredstev tako prek donatorjev in dogodkov kot od mednarodnih organizacij in razpisov. To pa je na lokalni ravni težko izvedljivo, saj zahteva mednarodno sodelovanje. Zato so se s prošnjo za pomoč obrnili na društvo Slolux, kjer je še posebej nagovorila Emila Kosa, ki se želi osebno vključiti v projekt. Emil ima potrebno akademsko znanje, izkušnje, karizmo in strast do družbeno koristnih dejavnosti, da se spoprime s tem izzivom, v projektu pa vidi tudi priložnost za dopolnitev svojega magistrskega dela s področja digitalizacije v mednarodni humanitarni dejavnosti.

Ta projekt pomoči lokalni šoli je zame nekaj posebnega, saj bo na eni strani zagotovil kvalitetno izobraževanje za otroke, na drugi pa meni odprl pot v mednarodno humanitarno delo. Nadejam se pa tudi dobrega realnega primera za v mojo magistrsko.

— Emil Kos

Emil je pobudnik, soustanovitelj in bivši predsednik društva Slolux. Od ustanovitve društva Slolux leta 2015 je organiziral številne dogodke v Luksemburgu in Bruslju, sodeloval pri ustanovitvi društva Slobel, vodil iniciativo za uvedbo letalske povezave Luksemburg – Ljubljana ter aktivno deloval v svetu Vlade RS za Slovence po svetu v mandatu 2017-2023. Bil je tudi pobudnik večine dobrodelnih akcij, ki smo jih organizirali v društvu. Emil je še vedno izjemno aktiven tako v Luksemburgu kot tudi v drugih slovenskih skupnostih v tujini.

Prosimo, razmislite o podpori našemu projektu. Vaš prispevek je popolnoma prostovoljen in bo uporabljen izključno za kritje stroškov projekta in izvajanje izobraževanja v Ishatou Memorial Nursery School. Navodila za donacije so spodaj. Če imate kakršnakoli dodatna vprašanja o projektu, se prosimo obrnite neposredno na Emila.

Za vso vašo podporo, tako sedaj kot v preteklosti, se vam iskreno zahvaljujemo.

Z najlepšimi pozdravi,
Upravni odbor društva Slolux


O projektu

“Ishatou memorial nursering school” se nahaja v kraju Tujereng, 20 km JZ od Serrekunde, v Gambiji. Ustanovljena je bila 2016 in ima 3 razrede predšolske vzgoje.

V letu 2022/23 jo je obiskovalo 78 učencev. Zaposlenih je 6 učiteljev, ravnatelj, koordinator, 4 kuharice/snažilke in čuvaj. Za učence je obisk šole v celoti brezplačen z malico, knjigami in uniformami vred. Mesečni stroški za prehrano, plače, elektriko, internet ter ostalo so okoli 1.400 €. Ocena stroškov za ustanovitev dodatnega razreda s potrebnimi gradbenimi deli in opremo znaša 15.000 €

Namen projekta je na oceniti potencial razvoja dodatnih razredov šole, pripraviti ustrezne projekte, poiskati ustrezne razpise ter preko partnerskih organizacij in nadaljnjih aktivnosti za zbiranje sredstev zagotoviti sredstva za financiranje programa in razširitve ustanove Ishatou memorial nursering school.


Kako donirati?

Donacije lahko nakažete:

  • na račun društva Slolux (TRR št. LU71 1111 7037 8550 0000, odprt pri banki Post Luxembourg, Gambija) ali
  • s kartico ali Paypalom prek spodnjega obrazca, v katerem lahko z izbiro več polj znesek tudi kombinirate.

Sredstva se zbirajo do sobote, 14. oktobra 2023, do polnoči. V primeru težav z nakazili pišite Emilu.

Bookings

Bookings are closed for this event.

Zadnje novice

Dogodki in druženja za simpatizerje Slovenije v Luksemburgu.

Prijavite se na naš newsletter.