Slolux dogodki

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika

Date/Time
Date(s) - 06/02/2024
18:30 - 19:30

0

Location
Drescherhaus

Categories


Drage Slovenke in Slovenci, cenjeni prebivalci Luksemburga!

V torek, 6. februarja 2024, ob 18.30 bomo v Dommeldangeu obeležili Slovenski kulturni dan. Praznovanje bo posvečeno Srečku Kosovelu, slovenskemu pesniku, ki se je rodil pred 120 leti v Sežani v Sloveniji.

Uradni program bomo obogatili z nekaterimi glasbenimi in kulturnimi vložki, sledilo bo kratko druženje. Program bo potekal v slovenskem in francoskem jeziku. Društvo Slolux praznovanje organizira v sodelovanju z društvo d’Bréck. Podrobnosti o programu sledijo v kratkem.

Povabite še prijatelje in se nam pridružite. Z najlepšimi pozdravi,

Slolux in d’Bréck

Kdo je bil Srečko Kosovel?

Kosovelova literarna produkcija je, čeprav ustvarjena v razmeroma kratkem življenjskem obdobju (umrl je pri 22 letih leta 1926), izjemno plodna in raznolika. Njegovo delo je zaznamovano z globokim občutkom osebne in narodne identitete. V svoji poeziji je pogosto raziskoval teme pravičnosti, človečnosti in boja proti zatiranju.

Kljub zgodnji smrti je Kosovelov vpliv na slovensko literaturo in kulturo globok in trajen. Njegova dela, ki vključujejo tako poezijo kot prozo, so obsežno preučevana, vendar ni pogosto prevajana. Cenjen je kot simbol umetniške integritete in vizionar v slovenski literarni zgodovini.


Dobrodelna akcija

V društvu Slolux smo se odločili, da na praznovanju kulturnega praznika pričnemo prav posebno dobrodelno akcijo, v kateri boste lahko prispevali za mlade glasbenike iz socialno šibkejših okolij.

Sredstva, ki jih boste donirali, bomo namenili skladu “Glasbenik sem”, ki pomaga otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij pri uresničevanju njihovih glasbenih potencialov.

Več o dobrodelni akciji boste izvedeli na samem dogodku, ki bo danes, v torek, 6. 2. 2024, ob 18h30 v Dommeldange-u, kjer boste lahko donirali 45 € v sklad, v zameno pa boste prejeli stilske trajnostne copate COPART 2023.


Dogodek je brezplačen in odprt za vse ljubitelje Slovenije in slovenske kulture. Vabljeni!

Zaradi lažje organizacije prosimo za prijave!


 

Bookings

Bookings are closed for this event.

Zadnje novice

Dodaj odgovor

Dogodki in druženja za simpatizerje Slovenije v Luksemburgu.

Prijavite se na naš newsletter.