Actualités Slolux

Poziv države Luksemburg k prijavi na lokalne volitve

Chers hommes et femmes slovènes !

Naslednje lokalne volitve v Luksemburgu se bodo odvijale 8. oktobra letos. Udeležba na lokalnih volitvah je dovoljena vsem rezidentom Luksemburga, ki so starejši od 18 let in živijo neprekinjeno v tej državi več kot 5 let.

Vsak, ki želi voliti na lokalnih volitvah in za to izpolnjuje pogoje se mora kot volivec registrirati. Za registracijo potrebujete osebno izkaznico s katero se napotite na vaš krajevni ali občinski urad kjer se vpišete v knjigo volivcev. Zadnji rok za prijavo je 13. julij 2017.

Ne pozabite, če izpolnjujete pogoje za volivca, lahko na lokalnih volitvah tudi kandidirate.

Trenutno je v register prijavljenih le 16,3 % tujih rezidentov kar predstavlja 9 % vseh volivcev.

V primerjavi z letom 2011 se je ta odstotek za malenkost znižal, največ na račun novih državljanov Luksemburga in dvojnih državljanstev. V povprečju 3000 ljudi na leto prevzame luksemburško državljanstvo in ti so kasneje črtani iz registra lokalnih volivcev.

Nekateri ljudje so zaskrbljeni, ker so volitve v Luksemburgu obvezne in enkrat, ko se nahajamo v registru,  se moramo obvezno udeležiti vseh lokalnih volitev. A je po drugi strani zelo enostavno zaprositi za volitve po pošti v primeru, da na dan volitev niste fizično prisotni v državi.

Ljudje, ki jih zanimajo lokalne volitve se lahko udeležijo tudi informativnega izobraževanja na uradu za izobraževanje CEFIS, kjer vam bodo v 2 večerih po 3 ure razložili zakaj je pomembno, da se registrirate in greste na volitve.

Prav tako je pomembno vedeti, da so lokalne in volitve v Evropski parlament ločene in če ste že prijavljeni v registru volitev v Evropski parlament se morate še vedno prijaviti v register za lokalne volitve.

Lokalne oblasti bodo organizirale dve soboti , ko se boste lahko registrirali in sicer 13. maja in 1. julija. A kot rezident se lahko vedno, do 13. Julija, registrirate na lokalnem uradu.

V kolikor želite izvedeti več o volitvah, lahko preberete objavo v francoščini na ce lien.

Dernières nouvelles

Laisser un commentaire

Événements et rassemblements pour les supporters de la Slovénie au Luxembourg.

Inscrivez-vous à notre newsletter.