Slolux novice

Knjiga “Vladekova pot v neznano”

Spoštovani,

pri založbi Salve v Ljubljani sem izdal dve knjigi, ki se navezujeta na Prekmurje. Od tam prihaja v svet bolj malo napisanega, zato človek iz osrednje Slovenije ali od drugod toliko slabše pozna življenje Prekmurcev in prekmursko zgodovino. Mnogi ne vedo, da so že pred drugo svetovno vojno v Prekmurju prebivali ljudje različnih narodnosti (kar velja še danes), treh verstev in so govorili več jezikov. To je pokrajino delalo kulturno bogato in prebivalci so bili strpni drug do drugega. Zato se mi zdi smiselno, da Vam knjigi priporočim v branje. Izkupiček od prodaje knjig bo namenjen za uveljavljanje prekmurščine kot knjižnega jezika, kar je bil že nekoč.

VLADEKOVA POT V NEZNANO – VLADEK’S VOYAGE TO THE UNKNOWN

Pred Vami je knjiga Vladekova pot v neznano. Knjiga je resnična zgodba, ki govori o dečku judovskega rodu iz Murske Sobote, ki je moral po svojem 6. rojstnem dnevu, 26. 4. 1944, skupaj s svojo družino v neznano. Tako kot številni Judje v času druge svetovne vojne je svojo življenjsko pot končal v plinski celici v Auschwitzu.

Holokavst je močno zaznamoval tudi Prekmurje. Prav je, da o tem govorimo in mlade rodove seznanimo s tem z namenom, da se nikoli več ne zgodi.

Vladek bi bil aprila letos star 80 let. Z branjem knjige Vladekova pot v neznano se posvetimo spominu nanj in na vse žrtve holokavsta, ki so svoje življenje končale prezgodaj.

Knjiga, ki je nastajala med Prekmurci, ki so se izselili v Izrael, je podkrepljena z opisi judovskih praznikov in zgodovinskih mejnikov od leta 1887, ko začnem zgodbo, in do leta 1944, ko je v plinskih celicah življenje končala večina članov židovskih skupnosti Murske Sobote in Lendave.

Vladekova pot v neznano je prvo delo, ki govori o vsakdanjem življenju Judov na naših tleh, in problematiko holokavsta osvetljuje s povsem drugega zornega kota. Zgodba je dopolnjena z več 100 fotografijami iz predvojne Murske Sobote in okolice, ki do sedaj še niso bile objavljene.

Knjiga je izšla tudi v angleščini.

Opis knjige:

– format 14,8 krat 21 cm

– trda vezava

– obseg: 216 strani

PROSI, PA DOBIŠ

Prosi, pa dobiš je zbirka prekmurskih nabožnih pesmi, molitev in krajših zgodb za otroke.

Zbral sem najstarejše pesmi, ki sem jih našel v Prekmurju. Med molitvami so najosnovnejše, večerne, jutranje, Rožni venec v prekmurščini in druge. Napisal sem tudi pripravo na spoved, pri sv. “prečiščavanju”, molitve pri glavnih delih svete maše in drugo.

Na koncu knjige je tudi slovar že skoraj pozabljenih starih prekmurskih besed.

Spremno besedo h knjigi je napisal škof dr. Jožef Smej.

Opis knjige:

– format 14,8 krat 21 cm

– mehka vezava

– obseg: 80 strani

Za knjigo Vladekova pot v neznano boste s svojim prispevkom v višini 25 EUR in za knjigo Prosi, pa dobiš s prispevkom 7 EUR prispevali v fundacijo za prekmurski jezik. Fundacijo ustanavljamo z namenom, da bo prekmurščina postala izbirni jezik v šolah.

Vrednost knjige lahko poravnate tudi v valuti države, kjer živite.
Knjigo lahko naročite na mojem elektronskem naslovu: bojan.slovenia@gmail.com, na telefonu: 00386 31 595 527 ali na naslovu založbe: narocila@salve.si oziroma na telefonu: 00386 59 339 400. Založba Salve Vam izstavi račun.

Vse dobro Vam želim,

Bojan Zadravec

Zadnje novice

Pustite komentar

Dogodki in druženja za simpatizerje Slovenije v Luksemburgu.

Prijavite se na naš newsletter.