Slolux novice

Odjavite davčno rezidentstvo

Drage Slovenke in Slovenci!

V zadnjih dneh je zelo aktualna tema izmenjava podatkov o računih v tujini za slovenske državljane, ki živimo v tujini. Država bo torej kmalu izvedela za naše račune v tujini ter tako prišla do informacij o naših zaslužkih v tujini.

Tu ni nič spornega, razen:

  1. če imate na grbi utajo davkov ali
  2. če ste v slovenskem davčnem registru še vedno zavedeni kot davčni rezident in niste vestno oddajali napovedi za odmero dohodnine.

Če ste zaposleni v Luksemburgu (ali kjerkoli drugje v tujini) in ne delate za eno od institucij, navedenih v 34. členu ZDoh-2, potem ste zavezani k vsakoletnemu oddajanju napovedi za odmero dohodnine, na osnovi katere pa boste (oz. bi morali biti) obdavčeni po slovenski dohodninski lestvici. Če napovedi za preteklo leto oz. leta niste oddali, potem ste v davčnem prekršku!

Seveda obstajajo pogoji, pod katerimi lahko svoje davčno rezidentstvo odjavite ter izgubite obvezo izpolnjevanja napovedi za odmero dohodnine. Davčni rezident ste, če izpolnjujete katerega od pogojev navedenega v 6. členu ZDoh-2 – če ne izpolnjujete nobenega, lahko oddate vlogo za odjavo davčnega rezidentstva.

Postopek odjave davčnega rezidentstva je na svoji spletni strani lepo opisal g. Matej Balantič – njegov prispevek si lahko preberete tukaj. Če pri odjavi potrebujete pomoč, se lahko seveda obrnete tudi name (Emil Kos), ki sem svoje davčno rezidentstvo uspešno odjavil v začetku leta 2016.

POMEMBNO: Iz urada za mednarodno obdavčitev smo dobili informacijo, da lahko davčno rezidentstvo odjavite za neomejeno število let nazaj, v kolikor priložite ustrezno dokumentacijo ter utemeljite, da je bil vaš socio-ekonomski interes od dne, s katerim se odjavljate, dejansko v tujini!

PONAVLJAM: Če ste zaposleni  tujini in ne izpolnjujete pogojev za davčno rezidentstvo, poskrbite, da se odjavite in se tako izognete obdavčitvi po slovenski dohodninski lestvici. V kolikor izpolnjujete pogoje davčnega rezidentstva pa v preteklosti niste oddajali napovedi za odmero dohodnino, pa to storite čimprej, saj ste v nasprotnem v davčnem prekršku, ki bi znal biti razkrit, ko pride do avtomatske izmenjave o podatkih o tekočih računih ter njihovi vsebini (v Luksemburgu se bo to zgodilo septembra 2017, glede na podatke OECD).

Zadnje novice

Pustite komentar

Dogodki in druženja za simpatizerje Slovenije v Luksemburgu.

Prijavite se na naš newsletter.