Slolux novice

VABILO V PIŠECE: „MOJA HIŠA JE TVOJ DOM“

Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, Slovenija
(Društvo za varovanje maternega jezika, naravne
in kulturne dediščine „Maks Pleteršnik“ Pišece)

Društvom Slovencem po svetu

Pišece, marec 2017

VABILO V PIŠECE:  „MOJA HIŠA JE TVOJ DOM“

za skupine do 5 oseb, čas bivanja najmanj 2, največ 7 nočitev oz. po dogovoru za udeležence iz bolj oddaljenih krajev

od 15. aprila do 15. oktobra 2017

-BREZPLAČNO, PROSIMO PA ZA PROSTOVOLJNI PRISPEVEK-

Naše društvo v sodelovanju z domačo UNESCO-vo OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ob finančni podpori Urada za Slovence po svetu tudi letos  organizira bivanje slovenskih skupin oz. družin, ki živite izven domovine. Vabimo vas v Pleteršnikovo zidanico, ki je v osrednjem delu tudi kulturni spomenik.

Pišece so vasica v zaščitenem območu Kozjanskega parka, na poti med Termami Čatež pri Brežicah na jugu  in Termami Olimia v Podčetrtku na severu.

V preteklih treh letih so bili udeleženci v glavnem zelo zadovoljni. Bivanje v zidanici je najbolj primerno za ljubitelje narave, miru in tišine. Najbližji wi-fi je v gostilni (500 m od zidanice), pot do zidanice zadnjih 300 m poteka po  gozdni poti – malo težje dostopno z avtom, kadar dežuje.

Želimo, da bi bogato kulturno, jezikovno zapuščino Maksa Pleteršnika in našo naravno dediščino lahko doživelo čim več naših rojakov. Tako ohranjamo spomin na dragoceno slovarsko delo Maksa Pleteršnika, ki ¨Dal narodu je svojemu zaklad, odkril bogastvo mu slovenskega jezika,¨ kot piše na njegovem nagrobniku v Pišecah. Poleg spoznavanja dežele in kulture prednikov lahko doživite slovenski jezik v pristnem okolju in ob druženju z domačini.

V zidanici je 5 ležišč (2 pograda in 1 pomožno ležišče), čajna kuhinja z osnovnimi potrebščinami (možno kuhanje obrokov) z jedilnico oz. prostorom za delavnice, wc in kabina za prhanje.

Za prevoz in prehrano poskrbite sami, lahko naročite kosila v šoli.

Vsaka skupina bo dobila ¨domačega prijatelja¨, domačina, prostovoljca, ki bo poskrbel za vašo namestitev, vas seznanil z vsemi dogodki v bližnji okolici in vam bo tudi sicer na voljo, če boste kaj potrebovali.

Vaša obeznost bo, da se boste udeleževali kulturnih in drugih dejavnosti v kraju in ali kjer koli drugje v Sloveniji po lastni izbiri in možnostih, in da boste nekaj vtisov zapisali v dnevnik zidanice.

Ob obisku družin s predšolskimi otroki in šolarji se lahko otroci, učenci udeležujejo dejavnosti v vrtcu oz. sodelujejo pri pouku v domači šoli, dijaki lahko obiskujejo pouk v gimnaziji ali srednji ekonomski šoli v 15 km oddaljenih Brežicah. Prevozi za dijake so brezplačni, z obstoječimi avtobusnimi linijami šolskih prevozov, s katerimi se vozijo tudi domači šolarji.

Prav zato imajo družine z otroki v času od 15. aprila do 23. junija  in od 28. avgusta do 15. oktobra prednost pri prijavi.

Prosimo vas tudi, da s sabo prinesete gradivo o delovanju vašega društva (biltene, zgoščneke …). V delu Pleteršnikove domačije smo začeli ustvarjati zbirko, ki  predstavlja utrinke delovanja Slovencev po svetu. Z njo bomo obogatili ponudbo Pleteršnikove spominske hiše in drugih domačih znamenitosti ter tako obiskovalce osveščali o širini in bogastvu slovenskega kulturnega prostora.

Vemo, da Slovenci po svetu delujete na različnih področjih in se ukvarjate z različnimi dejavnostmi, zato vas vabimo, da v času bivanja, če bo možno, brezplačno predstavite svoje delo (v šoli, občinski knjižnici, ob tradicionalnih prireditvah v kraju, občini …).

Za prijave, usklajevanje terminov bivanja, sprejem in  namestitev bo poskrbelo Društvo Pleteršnikova domačija. Vodenje dokumentacije bo potekalo v skladu s predpisano zakonodajo (tudi glede varovanja osebnih podatkov).

Prosti in zasedeni termini bodo objavljeni na FB Maks Pleteršnik (Dogodki – Koledar).

Hvaležni bomo za vsak prostovoljni prispevek, s katerim boste pomagali pri kritju stroškov vzdrževanja Pleteršnikove zidanice in bivanja v njej.

Prilagamo obrazec za prijavo in se veselimo srečanja z vami.

Rut Zlobec, vodja sekcije za stike s Slovenci po svetu
Martin Dušič, predsednik društva

Vabilo s prijavnico 17_1

Zadnje novice

Pustite komentar

Dogodki in druženja za simpatizerje Slovenije v Luksemburgu.

Prijavite se na naš newsletter.