Slolux novice

CinÉast za Slovence znova uspešen

Danijel Hočevar gost slovenskega večera na CinÉastu 2015

V nedeljo, 18. oktobra 2015, smo v svoji sredi gostili Danijela Hočevarja, enega najpomembnejših slovenskih producentov zadnjih let. Slovenskega večera v kinu Utopia, ki sta ga s skupnimi močmi pripravila slovenska sekcija pri CinÉastu in Slovensko društvo v Luksemburgu, podprla pa Slovenska ambasada v Bruslju, se je udeležilo lepo število obiskovalcev. Prijetnemu druženju ob slovenskih vinih in nagovorom je sledila projekcija celovečernega dokumentarnega filma Dom režiserja Metoda Pevca. Film, ki govori o prebivalcih nekdanjega ljubljanskega samskega doma za gradbene delavce, je bil premierno prikazan na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je dobil kar dve nagradi vesna, za najboljši dokumentarni film in po izboru občinstva. Zanimivo pa je, da je luksemburška projekcija »prehitela« uradno slovensko premiero v prestolnici. Pevčeva subtilnost, ki je značilna tudi za njegove igrane filme, je nagovorila občinstvo, kar se je izrazilo tudi v dialogu med producentom in publiko po sami projekciji in ob kasnejšem neformalnem druženju.

Danijel Hočevar je kot gost CinÉasta sodeloval tudi na koprodukcijski delavnici CinÉast Pro, katero festival pripravlja v sodelovanju z Luksemburškim filmskim skladom (Film Fund Luxembourg) in združenjem producentov ULPA (Luxembourg Union of Audiovisual producers).

[huge_it_gallery id=”8″]

Uspešni tudi drugi slovenski filmi

Na festivalu so bili predstavljeni tudi drugi slovenski filmi. V tekmovalni program igranih filmov se je uvrstil Družinski film režiserja Olma Omerzu  (slovenski publiki morda manj poznan, saj deluje v Pragi). Med celovečerci smo si ogledali komedijo Šiška Deluxe, režiserja Jana Cvitkoviča, med animacijami za otroke pa dva kratka filma Ki-ki-do (Princ iz močvirja, Sto nesrečnih gobic) režiserja in animatorja Grega Mastnaka. Med koprodukcijami je Slovenija sodelovala pri filmih Ti me nosiš, režiserke Ivone Juke in Kosec, režiserja Zvonimirja Jurića.

Osmi festival srednje in vzhodnoevropskega filma CinÉast, na katerem je letos Slovenija sodelovala že četrtič, je potekal med 8. in 25. oktobrom 2015.

Zadnje novice

Pustite komentar

Dogodki in druženja za simpatizerje Slovenije v Luksemburgu.

Prijavite se na naš newsletter.