Slolux novice

Manneken Pis ponovno v slovenski noši

Manneken Pis v slovenski narodni noši
Manneken Pis v slovenski narodni noši (foto: Klemen Žumer)

S slovenskega veleposlaništva v Bruslju so sporočili, da bodo bruseljsko znamenitost Mannekena Pis še tretjič odeli v slovensko narodno nošo. Na dan državnosti, 25. junija, si ga boste v takšni opravi lahko ogledali med 11. in 15. uro.

Manneken Pis bo v gorenjsko narodno nošo oblečen v počastitev obeležitve 25-letnice osamosvojitve RS, ki poteka v 25. letu sklenitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Belgijo.

Ob 11. uri bo zbrane pozdravil veleposlanik RS v Bruslju Matjaž Šinkovec, sledila bo promocija slovenskega vina, piva in kulinarike. Kip se nahaja na vogalu ulic Rue de L’Etuve in Rue du Chene, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place.

Manneken Pis bo tako že tretjič oblečen s slovensko nošo. Prvič so ga tako oblekli 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v EU, drugič pa 25.06.2012, ko smo praznovali 20-letnico osamosvojitve RS.

Manneken Pis (fant, ki lula), ki ga je izdelal Jerome Duqesnoy starejši, je ena glavnih bruseljskih znamenitosti, ki si jo vsako leto ogleda na tisoče turistov. Kip, visok je 60 cm, redno oblačijo v prav temu namenu pripravljene obleke. Med 1918 in 1940 je imel kip okoli 30 oblek, danes jih ima že 800. Hranijo jih v Bruseljskem mestnem muzeju, kjer si jih je možno tudi ogledati (www.bruxelles.be).

Zadnje novice

Pustite komentar

Dogodki in druženja za simpatizerje Slovenije v Luksemburgu.

Prijavite se na naš newsletter.